B + N Referencia Zrt. je jedinou společností v oblasti facility managementu s vlastním oddělením výzkumu a vývoje, které bylo založeno na konci roku 2016 v Maďarsku. V současnosti v něm pracuje 11 inženýrů vývoje a 4 technici s cílem učinit úklid větších ploch, který je vysoce náročný na lidskou práci, efektivnější pomocí automatizace. Neustále pracují na nápadech a řešeních, jak pracovní postupy automatizovat s využitím autonomních technologií.

ROBIN R3000

Náš autonomní průmyslový čisticí robot jsme začali vyvíjet v roce 2017, první série byla nasazena v roce 2019. ROBIN je nejvhodnější pro efektivní čištění velkých souvislých ploch (minimálně 3000 m2), jako jsou letištní terminály a nemocniční chodby. Může pokrýt přibližně 1 500 metrů čtverečních v jedné směně.

Nezávisle naplánuje cestu čištění na základě předem připravené mapy místa čištění. Jeho jedinečný kontrolní systém vám pomůže vyhnout se neočekávané překážce, zaznamenává a vrací se do vynechaných oblastí a automaticky zaznamenává vaši práci. První série byla nasazena v klíčových institucích v Maďarsku, mimo jiné v komplexech armádní nemocnice v ulicích Róbert Károly körút a Podmainczky, v Aréně Groupama, v kancelářské budově Agora a na letišti v Budapešti.

Mobilní UVC dezinfekční zařízení

Na vývoji jsme začali pracovat již v roce 2019, s cílem vyvinout rychlejší způsob dezinfekce k ochraně lidí a cestujících při čištění vozidel, kromě ručního čištění založeného na lidské práci. Zařízení pro dezinfekci osobních vozidel ultrafialovým zářením bylo speciálně upraveno pro budoucí snadnou instalaci například ve vlacích nebo tramvajích a pro pohyb mezi sedadly. Rozšíření se rovněž nazývá „boční křídla“ a umožňuje bezpečnou sterilizaci oblastí mezi a pod sedadly. Přestože byla aktuální verze optimalizována pro vozidla veřejné dopravy, naše nové dezinfekční zařízení na bázi UV bude vhodné pro širokou škálu aplikací, včetně dezinfekce veřejných prostor a kanceláří.

AUTONOMNÍ ROBOT PRO UV DEZINFEKCI

Vývojový projekt: vývoj autonomního UV dezinfekčního robota s rozpoznáváním překážek na základě umělé inteligence

Aplikaci moderní metody UV dezinfekce v praxi velmi brání skutečnost, že existuje pochybnost o správném ozařování krytých oblastí, takže účinnost dezinfekce může být zpochybněna. Za tímto účelem vyvíjí společnost B + N Referencia Zrt. V rámci tohoto projektu autonomního dezinfekčního robota pro detekci překážek založeného na umělé inteligenci a ultrafialovém záření.

Unikátně vyvíjený robot autonomoním pohybem světelného zdroje založeným na 3D modelu místnosti skenuje oblast z několika bodů, nikoliv jen z jediného, čímž snižuje počet pokrytých povrchů. K autonomnímu pohybu zařízení používá předem nahraný 3D model místnosti, který slouží k dosažení co nejkratší doby expozice a minimalizaci pokrytých povrchů. Během pohybu se pomocí algoritmu umělé inteligence, částečně založeného, na vizuálních informacích vyhýbá překážkám, které nejsou zahrnuty v počáteční 3D mapě. Rovněž používá metodu založenou na výzkumu k výpočtu množství světla odraženého od ostatních povrchů na pokrytých plochách k posouzení vhodné dezinfekce zastíněných oblastí. (projekt financován Národním úřadem pro výzkum, vývoj a inovace v Maďarsku)

O dezinfekčních postupech

Během nedávné pandemie bylo na trh uvedeno mnoho zařízení a chemikálií. Přírodní zdroje mají tendenci být v takových chvílích odsunuty na vedlejší kolej, ačkoli pochopení jejich mechanismu působení by jasně ukázalo, jaký potenciál mají. Existuje několik metod dezinfekce povrchů. Nejběžnější a nejznámější je ruční dezinfekce, kde kvalita a doba trvání procesu závisí na použitých dezinfekčních prostředcích a na schopnostech úklidových pracovníků.

Chemické ošetření se nanáší přímo na povrchy, takže po aplikaci musíte počkat, až zaschnou. Mnozí dnes znají také dezinfekci ozonem. Výhodou dezinfekce plynem je, že se dostává všude, což vede k jednotné kvalitě dezinfekce. Tato metoda je však také chemická a vyžaduje úplné oddělení vzduchu v oblasti, která má být ošetřena, a značnou technologickou pauzu po aplikaci, než může být místnost znovu použita.

Výhody UV dezinfekce

Dezinfekce pomocí UV [1] je relativně nová metoda a je nejhumánnějším dostupným postupem. Jeho výhodou oproti předchozím dvěma metodám je, že k dosažení stejného výsledku vyžaduje kratší dobu expozice, zajišťuje jednotnou kvalitu dezinfekce a je bez chemikálií. Na konci ošetření lze oblast okamžitě použít a není nutná žádná speciální příprava, i když v tomto případě je stále nutná ochrana obsluhy. Protože je však UV záření odfiltrováno většinou materiálů, je účinnost ošetření povrchů, které se překrývají nebo jsou ve špatném úhlu, minimální. Bezobslužná UV zařízení nabízejí řešení, jak toto eliminovat, snížit vzdálenost a zatemnění a vyhnout se vystavení přímému UV záření.